Turvapaikanhakijat heitteillä – kuka vastaa?

Olemme huolissamme turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta ja terveydentilasta. 

Ihmiset vastaanottokeskuksissa ovat huonossa henkisessä ja fyysisessä kunnossa, odottaminen tyhjänpanttina on raastavaa ja terveydenhoito on laskettu minimiin. Päijät-Hämeen keskussairaalassa potilaan turvapaikkastatus esti asianmukaisen hoidon ja tämä johti nuoren ihmisen kuolemaan 7.6. Maahanmuuttovirasto ohjaa, suunnittelee ja valvoo turvapaikanhakijoiden terveydenhuollon toteutumista. Tutkitaanko Lahden tapahtumia ja vastuita?

Säilöönottoyksiköissä tilanne on huolestuttava. 
Monet säilöönotetut ovat hermoromahduksen partaalla, jopa nälkiintyneitä, eivätkä pysty nukkumaan pelätessään koputusta ovelle ja kyyditystä kentälle. Nämä ihmiset ovat viranomaisille vain numeroita, heille ei vaivauduta edes kertomaan palautusajankohtaa. Kuka valvoo, missä kunnossa he ovat palautushetkellä? Metsälän säilö siirtää vastuuta poliisille, Maahanmuuttovirastolle ja sisäministeriöön. 

Iranilainen turvapaikanhakija kertoo, kuinka poliisi yritti pakkopalauttaa hänet maanantaina 12.6. Metsälän säilöstä kohtuutonta väkivaltaa käyttäen. Kapteeni oli kieltäytynyt ottamasta pakkopalautusta lennolle. Asiasta on tehty tutkintapyyntö poliisille. Lääkäri tutki samana iltana tukijoiden pyynnöstä turvapaikanhakijan vammat - säilö ei ole järjestänyt hänelle tutkimusta. Huhtikuussa poliisi käytti niin ikään kohtuutonta väkivaltaa turvapaikanhakijaan pakkopalautusyrityksessä Bagdadiin. Poliisiväkivallasta tehty tutkinta oli vielä kesken, kun poliisi yritti pakkopalauttaa hänet uudestaan. 

Haluaisimme kysyä, mutta kuka vastaa? Kuka vastaa turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta, huonosta henkisestä ja fyysisestä tilasta vokeissa ja säilöissä, kuka vastaa epäinhimillisistä pakkopalautuksista? Onko kukaan edes kiinnostunut? Viranomaiset pallottelevat vastuuta. Yhdenvertaisuusvaltuutettu kertoo valvovansa osaa pakkopalautuslennoista, poliisi sanoo vain suorittavansa velvollisuuttaan. Kaikki vakuuttavat itselleen, että lakien mukaan mennään. 

Anestesia- ja tehohoidon erikoislääkäri Anna Meuronen rohkaisee lääkäreitä: ”Sinulla on oikeus toimia ja hoitaa kaikkia ihmisiä yhtäläisesti oman etiikkasi mukaan.” Terveydenhoidon ammattilaisten piirissä käydään turvapaikanhakijoiden huonon hoidon johdosta kuumaa keskustelua. 

Kuka ottaa vastuun oikeusvaltiossa? Pyydämme teitä lopettamaan epäinhimilliset säilöönotot ja pakkopalautukset sekä hoitamaan turvapaikanhakijoita ja kaikki ihmisiä yhdenvertaisesti. 


Stop Deportations Finland
#stopdeportations #righttolive #oikeuselää

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

[TIEDOTE 14.11.2017] POLIISI PAKKOPALAUTTI RASKAANA OLEVAN - LÄÄKÄRI EI SUOSITTANUT

RIGHT TO LIVE AWARDED BY RESEARCHERS!

[PRESS RELEASE] Afghan government questions the forced deportion to Afghanistan?