SUOMI PAKKOPALAUTTI YÖLLÄ TURVAPAIKANHAKIJOITA AFGANISTANIIN

[TIEDOTE] 
Myöhään tiistai-iltana 16.5. Suomesta lähti lentokone, jolla pakkopalautettiin useita turvapaikanhakijoita Kabuliin. Afganistanilainen turvapaikanhakija Mohammad Javid pitää pakkolentoja ihmisoikeusrikkomuksina. “On tiedossa, etteivät kaikki turvapaikanhakijat ole saaneet asianmukaista turvapaikkakäsittelyä”, hän sanoo.  

Afganistanin turvallisuustilanne ei ole Javidin mukaan ollut näin huono kuuteentoista vuoteen. “Hallinto on hyvin heikko ja korruptoitunut”, hän sanoo. “Afganistanin hallitus ei pysty tarjoamaan turvaa maahan palautetuille.” Suomessa vieraili alkuviikosta valtuuskunta Afganistanista. “On kyse avusta, jonka Afganistan saa, kun se hyväksyy turvapaikanhakijoiden pakkopalautukset Suomesta ja EU-maista,” Javid toteaa. Afganistanilaiset turvapaikanhakijat ovat kauhuissaan ja peloissaan. “Vetoamme Suomen hallitukseen, että se pysäyttäisi nämä epäinhimilliset pakkopalautukset."

Salossa asuvan Marin puoliso Noor on yksi afgaaneista, jotka pakotettiin Kabulin koneeseen. “En saanut edes puhua puhelimessa mieheni kanssa, sillä poliisi otti häneltä puhelimen pois”, Mari sanoo. Hän ihmettelee viranomaistoimintaa. “Täytäntöönpanokiellon käsittely olisi ollut 24. toukokuuta. Miksi hänet palautetaan ennen kuin turvapaikka-asia on loppuunkäsitelty?” Maahanmuuttoviraston toimintaa Mari pitää röyhkeänä. “Asioihin ei perehdytä kunnolla”, hän sanoo. ”En luota enää virastoon. Mieheni oli pelkkä paperi.”

Puoliso onnistui pääsemään viime tipassa pois edelliseltä Kabulin pakkolennolta 3. huhtikuuta. Hän jätti uuden turvapaikkahakemuksen, jossa korjattiin Maahanmuuttoviraston ja lakimiehen virheet sekä selvitettiin uudet uhat Afganistanissa. “Mutta Migri teki kielteisen päätöksen päivässä ja hallinto-oikeus hylkäsi täytäntöönpanokiellon”, Mari kertaa.

Pakkopalautuslennolla oli tiettävästi noin kaksikymmentä afgaania. “Kuulin, että siellä oli perhe, jossa on neljä lasta”, Mari sanoo. Hän ei ymmärrä, miten Suomesta tuli maa, joka lähettää ihmisiä hengenvaaraan. Hän ei ymmärrä suomalaisia, jotka irvailevat hädällä ja kuolemalla. “Mieheni ei ole kuunaan ollut poliisin kanssa tekemissä ennen kuin tuli Suomeen”, Mari sanoo. Tänä aamuna puoliso piileskelee Kabulissa.

Ulkoministeriön tiedote 12.5.2017 toteaa: “Tilanne Afganistanissa on erittäin vaikea. Taleban hallinnoi yli kolmannesta maa-alueesta ja ISIL:n viimeaikaiset iskut erityisesti Kabulissa ovat olleet tuhoisia.” 

Turvapaikanhakijoiden Right To Live mielenilmaus Rautatientorilla on lauantaina 20.5. jatkunut sata päivää. Mielenilmaus vaatii pakkopalautusten pysäyttämistä ja Maahanmuuttoviraston virheiden tutkimista ja korjaamista. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

[TIEDOTE 14.11.2017] POLIISI PAKKOPALAUTTI RASKAANA OLEVAN - LÄÄKÄRI EI SUOSITTANUT

RIGHT TO LIVE AWARDED BY RESEARCHERS!

[PRESS RELEASE] Afghan government questions the forced deportion to Afghanistan?