[TIEDOTE] AFGANISTAN TURVATON NAISTOIMITTAJILLE – VIISI TOIMITTAJAA LOIKKASI SUOMEN VIERAILULLA

Suomessa vierailulla olevasta afgaaninaistoimittajien ryhmästä on kadonnut viisi toimittajaa. 

Suomen ulkoministeriön järjestämässä tilaisuudessa tiistaina 19.9.2017 yksi afganistanilaisista naistoimittajista romahti ja kertoi, että hänen henkeään on uhattu kotimaassa eikä työnantaja pysty enää takaamaan hänen turvallisuuttaan. Tämän jälkeen isä oli kieltänyt häntä menemästä enää töihin. Keskiviikkona viisi toimittajaa oli kadonnut majapaikasta. He eivät ilmoittaneet asiasta muille etukäteen eikä heidän nykyisestä olinpaikastaan ole tietoa. 

Kaksi loikanneista toimittajista toimi turvallisuuskomiteassa, joka yrittää suojella afgaanitoimittajia uhkauksilta ja vainolta. Yhden toimittajan äiti ja sisko on tietojemme mukaan hiljattain tapettu. 


Freelancetoimittaja ja dokumentaristi Kirsi Mattila, joka on vuosien ajan ollut mukana kouluttamassa Afganistanin naistoimittajia, kertoo turvallisuustilanteen kärjistyneen Afganistanissa selvästi vuoden 2014 jälkeen. “Naisia on taas alettu pelotella, ettei pidä mennä töihin”, hän sanoo. “On vallalla tappiomieliala. ‘Entäs jos Taleban tulee?’ Luottamus yhteiskunnassa on romahtanut, kukaan ei luota keneenkään. “ Mattila tunsi loikanneet toimittajat ja arvioi näiden olleen epätoivoisia. “Kun ihminen jättää perheensä niin hänellä on todellinen hätä.” Aiemmalta naistoimittajien matkalta vuonna 2011 loikkasi kolme toimittajaa.

Loikkauksesta tiedotti ensimmäisenä Afganistanin naistoimittajien liitto. Facebookissa julkaistussa tiedotteessa loikanneet naistoimittajat julistettiin häpeällisiksi isänmaan pettureiksi, jotka pakenevat Jumalaa. “He ovat valinneet elää ilman identiteettiä ja kunniaa ja tulevat tajuamaan myöhemmin, että ovat vain kerjäläisiä ja tulevat itkemään kotimaansa perään. ” 

Loikkaus vahvistaa käsitystä, ettei Afganistanin valtio pysty takaamaan kansalaistensa turvallisuutta. 

Tiedotamme asiasta lisää myöhemmin.
Right To Live Asylum turvapaikanhakijoiden mielenilmaus


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

[TIEDOTE 14.11.2017] POLIISI PAKKOPALAUTTI RASKAANA OLEVAN - LÄÄKÄRI EI SUOSITTANUT

RIGHT TO LIVE AWARDED BY RESEARCHERS!

[PRESS RELEASE] Afghan government questions the forced deportion to Afghanistan?