[TIEDOTE] AFGANISTANIN HALLITUS HUOLESTUI SUOMEN PAKKOPALAUTUKSISTA

Lapsiperheiden säilöönotot ja pakkopalautusaikeet ovat saaneet Afganistanin hallituksen huolestumaan Suomessa olevien afgaaniturvapaikanhakijoiden tilanteesta. Tietojemme mukaan Afganistanin ulkoministeriön edustaja soitti tiistaina Konnunsuon säilöönottokeskukseen suljetuille afgaaneille nähtyään Afganistanin medioissa videokuvaa Bayatin perheen kiinniotosta Jyväskylän vastaanottokeskuksessa. 

Afganistanin ulkoministeriön edustaja kysyi tiistaina Skypen välityksellä säilöönotettujen turvapaikkatilanteesta ja paluuolosuhteista. Afgaaniturvapaikanhakijat kertoivat pelkäävänsä paluuta Afganistaniin, josta ovat paenneet aseellisia sotilaallisia joukkoja ja talebaneja. Monella ei ole enää edes paikkaa mihin palata.  
Suomen ja Afganistanin hallitus allekirjoittivat alkuvuodesta sopimuksen pakkopalautuksista Afganistaniin. Sopimus on osa isompaa EU-sopimusta, jolla Afganistan saa kehitysapua. Sopimuksen kahdeksannen artiklan mukaan “Afganistanin hallitus varmistaa, etteivät palautettavat joudu vainon, pelottelun, syrjinnän tai minkään rankaisutoimen kohteeksi palattuaan.” Kolmehenkisen Bayatin perheen isä kertoi ulkoministeriön edustajalle, ettei hän usko hallituksen pystyvän takaamaan hänen perheensä turvallisuutta. Suomen hallitus ei valvo mitenkään, toteutuuko sopimus ja ovatko pakkopalautetut turvassa Afganistanissa. 

Tietojemme mukaan Afganistanin ulkoministeri ja Suomen Afganistanin suurlähettiläs tapasivat tiistaina Kabulissa keskustellakseen pakkopalautuksista. Afganistanin pakolaisministeri Alami, YK-viranomaiset ja lukuisat järjestöt ovat useasti vedonneet pakkopalautusten pysäyttämiseksi Afganistaniin siviiliuhrien määrän kasvettua. Maahanmuuttoviraston virheelliset päätökset asettavat pakkopalautetut suureen vaaraan.

Kyyjärveltä säilöönotettu afgaaniperhe, isä ja 2-vuotias lapsi, vapautui tänään keskiviikkona. Tapaus osoittaa, miten tarpeettomia ja julmia ulkomaalaispoliisin suorittamat kiinniotot ovat. Jyväskylästä kiinniotetut isä, äiti ja kahdeksan kuukauden ikäinen vauva ovat edelleen säilössä. Stop Deportations verkoston asiantuntija on analysoinut perheen turvapaikka-asiakirjat ja havainnut prosessin monin paikoin puutteelliseksi. 

Pakkopalautukset on lopetettava Afganistanin turvallisuustilanteen vuoksi ja Maahanmuuttoviraston käytännöt on tarkastettava.

TIEDOTE 6.9.2017
Stop Deportations


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

[TIEDOTE 14.11.2017] POLIISI PAKKOPALAUTTI RASKAANA OLEVAN - LÄÄKÄRI EI SUOSITTANUT

RIGHT TO LIVE AWARDED BY RESEARCHERS!

[PRESS RELEASE] Afghan government questions the forced deportion to Afghanistan?