Lehdistötiedote 15.3.2017Turvapaikanhakijat vetoavat Helsingin kaupunginvaltuustoon perusoikeuksien toteutumisen puolesta

Kuukauden verran yötä päivää Helsingin keskustassa mieltään osoittaneet irakilaiset ja afganistanilaiset turvapaikanhakijat luovuttavat vetoomuksen Helsingin kaupunginvaltuustolle tänään keskiviikkona 15. maaliskuuta. Vetoomus käsittelee kaupungin vastuuta perusoikeuksien toteutumisesta.

Mielenosoituksesta lähtee klo 15.15 lähtee kulkue Rautatientorilta kohti Senaatintoria ja Kaupungintaloa, jossa delegaatio ojentaa vetoomuksen valtuustoryhmien edustajille klo 17.

Vetoomuksessa turvapaikanhakijat vaativat muun muassa ympärivuorokautista suojaa asunnottomille riippumatta heidän statuksestaan. Turvapaikanhakijoiden vastaanottopalvelut uhkaavat loppua kesken valitusprosessin. Taustalla ovat hallituksen toteuttama ulkomaalaislainsäädännön kiristäminen vuonna 2015 ja Maahanmuuttoviraston vuosina 2015-2016 tekemät, turvapaikkapuhutteluihin ja -päätöksiin vaikuttaneet virheet. Käsittelyvirheistä huolimatta Suomen hallitus painostaa ihmisiä vapaaehtoiseen paluuseen kaikin keinoin Yksi näistä keinoista on vastaanottopalveluiden päättäminen hallinto-oikeuden hylättyä hakijan valituksen. Tässä vaiheessa turvapaikanhakijalla on kuitenkin vielä mahdollisuus pyytää valituslupaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Käytännössä ihmisiä poistetaan vastaanottokeskuksesta suoraan kadulle, sillä monet kunnat eivät vielä täytä lain määräämää velvollisuutta tarjota ihmisille välttämätöntä suojaa ja huolenpitoa. Palveluiden puuttuessa Helsinkiin saapuvat myös ne, joilla muualla Suomessa ei ole tukiverkkoja. Helsingissä tällä hetkellä on lattiamajoitusta tarjolla kahdessa eri osoitteessa, mutta kevään ja viimeistään syksyn tullessa hätämajoitusten kapasiteetin ennustetaan loppuvan. Hätämajoituksesta on poistuttava klo 7–21 väliseksi ajaksi ja ihmisten on kuljetettava koko omaisuuttaan päivisin mukanaan. Turvapaikanhakijoiden vetoomuksessa peräänkuulutetaan turvallista asumista.

Irakilaiset ja afganistanilaiset turvapaikanhakijat kertovat epävarman tulevaisuuden aiheuttamasta valtavasta psykologisesta stressistä. Paluuta kotimaahan ei nähdä vaihtoehtona. Sosiaalisessa mediassa ja suusta suuhun kiertävät tarinat haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten jättämisestä oman onnensa nojaan, perheistään erotetuista lapsista ja mahdottomuudesta hoitaa arkisia asioita henkilöllisyystodistuksen puuttuessa. Turvapaikanhakijoiden tukijat sekä useat järjestöt ovat huomauttaneet perus- ja ihmisoikeuksien olevan vaarassa ja jäävän toteutumatta eri kunnissa. Vetoomuksessa vaaditaan Helsinkiä ottamaan vastuu ihmisarvoiselle elämälle välttämättömän suojan ja huolenpidon toteutumisesta sekä varmistamaan, että lasten oikeudet perhe-elämään ja perusopetukseen toteutuvat.

Lisätiedot:
Turvapaikanhakijoiden edustaja: Tariq Mommand p. 0466540925, s- posti: mommandt@gmail.com
s- posti: protest.fi@gmail.com
Facebooksivu: https://www.facebook.com/SeisKarkotuksille/
Facebooktapahtumat:
Tämän päivän mielenosoituskulkue ja vetoomuksen luovutus: https://www.facebook.com/events/265571907217521/
Mielensoitus Helsingissä: www.facebook.com/events/265571907217521/
Twitter: @stopkarkoitus

Tämän blogin suosituimmat tekstit

[TIEDOTE 14.11.2017] POLIISI PAKKOPALAUTTI RASKAANA OLEVAN - LÄÄKÄRI EI SUOSITTANUT

RIGHT TO LIVE AWARDED BY RESEARCHERS!

[PRESS RELEASE] Afghan government questions the forced deportion to Afghanistan?