MIELENOSOITTAJAT VASTUSTAVAT PAKKOPALAUTUSTA TAMPEREELLA

Irakilainen turvapaikanhakija Karrar kutsuttiin maanantaina Sisä-Suomen poliisiin ja otettiin välittömästi säilöön Tampereen poliisivankilaan. Karrar viedään tietojemme mukaan tiistaina Helsinkiin ja käännytetään Irakiin. Oikeusprosessi on vielä kesken ja turvapaikkapäätöksestä on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Stop Deportations Finland on huolissaan säilöön otetun oikeusturvasta ja terveydentilasta ja vaatii pakkopalautuksen välitöntä pysäytystä. Säilöön otetulla turvapaikanhakijalla on lain mukaan oikeus tavata avustajaa, läheisiä ja ystäviä (Laki säilöön otettujen ulkomaalaisten kohtelusta 6§). Ulkomaalaispoliisi ei kuitenkaan päästänyt maanantaina ketään tapaamaan Karraria eikä suostunut toimittamaan hänelle valtakirjaa allekirjoitettavaksi, että avustaja olisi voinut valvoa hänen etuaan. Karrarin asianajaja lomailee ulkomailla. Karrariin ei saatu yhteyttä moneen tuntiin, kun poliisi takavarikoi hänen puhelimensa. Kun puhelin palautettiin neljän tunnin päästä, oli Tampereen poliisi saanut ladattua sitä vain 10%. Karrarilla on vakavia terveysongelmia, joihin hän tarvitsee säännöllisen lääkityksen ja hoitoa, mutta hän ei ole saanut lääkitystään eikä lääkäri ole käynyt säilössä. 

Karrar on työskennellyt kohta vuoden Tampereella ja on erittäin pidetty työkavereiden keskuudessa. Hän on kotoutunut Suomeen ja pelkää kuollakseen palautusta Irakiin. 

Tampereella vastustetaan tiistaina Karrarin pakkopalautusta. Mielenosoitusmarssi alkaa klo 14:30 Tampereen poliisilaitoksen edestä Sorinkadulta ja päättyy Maahanmuuttoviraston Tampereen toimistoon Itsenäisyyskadulla. ”Tule mukaan osoittamaan solidaarisuutta käännytettäville ja käännytysuhan alla oleville”, Vapaa Liikkuvuus Tampere verkoston järjestäjät kutsuvat Facebook-tapahtuman sivulla. ”Kerro Suomen viranomaisille, että kaikilla on oikeus elämään. Pakkokäännytykset on lopetettava!”

Mielenosoitus pakkopalautuksia vastaan Helsingin lentokentällä klo 17.

Kansalaisten luottamusta viranomaisia kohtaan vie ulkomaalaispoliisin laintulkinta, joka ei turvapaikanhakijoiden kohdalla ole perus- ja ihmisoikeusmyönteinen kuten poliisilain 2. pykälä edellyttää. Varsinainen maastapoistamisprosessi ei noudata Poliisihallituksen ohjetta käännyttämistä ja maasta karkottamista koskevan päätöksen täytäntöönpanosta. (7.11.2013) 

Sisäministeriö, Maahanmuuttovirasto ja ulkomaalaispoliisi ovat olleet viime aikoina jatkuvien paljastusten ja kritiikin kohteina. Kaikki pakkopalautukset on keskeytettävä kunnes Suomi voi taata turvapaikanhakijoiden oikeusturvan koko maahanmuuttoprosessissa. 

[TIEDOTE 8.8.2017] 
Stop Deportations Finland
stopdeportationsfi@gmail.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

[TIEDOTE 14.11.2017] POLIISI PAKKOPALAUTTI RASKAANA OLEVAN - LÄÄKÄRI EI SUOSITTANUT

RIGHT TO LIVE AWARDED BY RESEARCHERS!

[PRESS RELEASE] Afghan government questions the forced deportion to Afghanistan?