[TIEDOTE 10.11.2017 ] TURVAPAIKANHAKIJOITA VAROITETAAN - TARKASTETAANKO PUHUTTELU OIKEIN?

Maahanmuuttoviraston turvapaikkapuhutteluissa on saamiemme tietojen mukaan ehdotettu turvapaikanhakijoille, että puhuttelupöytäkirjaa ei tarkastettaisi sanatarkasti, vaan ainoastaan tiivistelmä tai osa kysymyksistä.

 
Puhuttelu ja siitä tehtävä yksityiskohtainen pöytäkirja on koko turvapaikkaprosessin perusta, jonka pohjalta Maahanmuuttovirasto ja eri oikeusasteet tekevät päätöksensä. Miksi Maahanmuuttovirastossa ei haluta tarkastaa pöytäkirjaa sanatarkasti?

Pakolaisjuridiikkaan erikoistunut, kokenut asianajaja varoittaa turvapaikanhakijoita. “Kyseessä on loppuelämän kohtaloa koskeva pöytäkirja, jossa jokainen sana on merkityksellinen. Kenenkään ei pidä suostua tiivistelmään.” Asianajajan mukaan tiivistelmässä voidaan vähätellä ”sinua on ahdisteltu ja pahoinpidelty”, vaikka hakija on kertonut vakavasta kiduttamisesta.

Puhuttelijat ovat tiedossamme olevissa tapauksissa vedonneet aikapulaan - pöytäkirjan tarkastaminen sana sanalta vaatisi uuden tapaamisen. “Vaikka menisi kuukausien päähän, uusi tapaaminen on hakijan etu”, sanoo asianaja ja huokaa. “Turvapaikanhakijoiden oikeuksien polkemisessa ei tunnu näkyvän loppua.”

Onko kyse Migrin virallisesta linjauksesta vai siitä, että osa ylitarkastajista ei ymmärrä puhuttelupöytäkirjan merkitystä ja tärkeyttä? Puhuttelijan tekemä tiivistelmä on aina tulkintaa ja saattaa siten vääristää totuuden. Entä voiko oikeusasteissa edes käyttää puutteellisesti tarkastettuja puhuttelupöytäkirjoja?  

Puhuttelun luotettavuus ja täsmällisyys on turvapaikanhakijan oikeusturvan kannalta välttämätöntä. Turvapaikkapuhuttelut on keskeytettävä, kunnes pöytäkirjantarkastuksen lainmukaisuus on selvitetty ja turvapaikanhakijan oikeusturvan toteutuminen on varmistettu.


Right To Live - turvapaikanhakijoiden mielenilmaus
[TIEDOTE 10.11.2017 ] 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

[TIEDOTE 14.11.2017] POLIISI PAKKOPALAUTTI RASKAANA OLEVAN - LÄÄKÄRI EI SUOSITTANUT

SUOMI PAKKOPALAUTTAMASSA NUORTA IRAKILAISNAISTA ISÄN JA MILITIAN VAINOON

Refugees Humanitarian Demands