Ulkomaalaispoliisi jatkamassa keskitettyjä pakkopalautuslentoja Afganistaniin?

Runsaasti kritiikkiä saaneet pakkopalautuslennot on otettu käyttöön kiihtyvällä tahdilla suomalaisten lomakauden alettua juhannuksen jälkeen. 

Loppuviikosta otettiin kiinni yksityisasunnosta Helsingistä afgaanimies, tänään aamulla kaksi Vantaan poliisiasemalta ja yksi Loimaalta. Yksi erittäin huonossa kunnossa oleva afgaanimies on ollut Metsälän säilössä jo kuukauden kiinniotettuna ja epätietoisena tulevaisuudestaan.

Saamamme vihjeen mukaan alkuviikosta on tulossa pakkopalautuslento Afganistaniin. Viimeistä varmistusta emme ole saaneet, koska poliisi ei ole kertonut palautettaville palautuksen tarkkaa ajankohtaa.

Afganistaniin pakkopalautettavilla ei ole edessään ihmisarvoinen elämä. Moni heistä päätyy nopeastikin Kabulin ulkopuolelle telttaleireihin, joissa ei ole sähköä, juoksevaa vettä tai viemäröintiä.
Afganistanin 30 vuotta jatkuneen sodan takia moni turvapaikanhakijoista on päätynyt Suomeen Iranista, mutta nyt heidät palautetaan kuitenkin Kabuliin. Huonontuneen turvallisuustilanteen takia Afganistanin hallitus ei pysty huolehtimaan palautetuista. Moni joutuu joutuu palattuaan ihmiskaupan uhriksi ja ostaa salakuljettajilta matkan takaisin Iraniin velaksi. Velka maksetaan usein rajan läheisyydessä pakkotyöllä sementtitehtaalla noin kahdeksan kuukauden työpanoksella.

Afganistanin hallitus ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ovat pyytäneet, ettei ihmisiä pakkopalautettaisi Afganistaniin, koska heistä ei pystytä siellä huolehtimaan (https://www.svd.se/afghansk-minister-skicka-inte-manniskor-hit). 
Sisäministeriö ja Poliisihallitus eivät ole osoittaneet kiinnostusta siihen, säilyvätkö palautettavat edes hengissä pakkopalautuksen jälkeen. Se kertoo Suomen julmasta palautuspolitiikasta, joka ei tunnu olevan viranomaisilla ihmis- ja perusoikeuksia kunnioittavalla tavalla hallinnassa.


TIEDOTE 
2.7.2017

Stop deportations Finland -verkosto 

Lisätiedot:
righttolive@gmail.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

[TIEDOTE 14.11.2017] POLIISI PAKKOPALAUTTI RASKAANA OLEVAN - LÄÄKÄRI EI SUOSITTANUT

RIGHT TO LIVE AWARDED BY RESEARCHERS!

[PRESS RELEASE] Afghan government questions the forced deportion to Afghanistan?